Nationaldagsbakelse
Nytt

Nationaldagsbakelse

60+ min Efterrätt
Detta är en förenklad variant av Årets nationaldagsbakelse 2024. Såhär beskriver vinnaren Per Klein sin nationaldagsbakelse: " Jag tänker klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj! "Denna nationaldagsbakelse är skapad av Per Klein, Årets konditor 2003.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/nationaldagsbakelse/

Gör så här

Vaniljpannacotta:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  • Koka upp grädde och socker i en kastrull, låt koka 1 min.
  • Ta kastrullen från värmen. Smält ner gelatinbladet i gräddblandningen under omrörning. Tillsätt vaniljpulvret.
  • Häll gräddblandningen i en skål. Låt stelna i kylen minst 3 tim.
Jordgubbsmousse:
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  • Koka upp jordgubbar och socker tills jordgubbarna tinat. Mixa till en puré. Ta kastrullen från värmen.
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna.
  • Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.
Rulltårta:
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vatten. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten.
  • Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
  • Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Pensla pappret med kallt vatten om det är svår att få loss.
Montering av bakelsen:
  • Bred ut hallonsylt på tårtan. Bred även ut jordgubbsmoussen. Rulla försiktigt ihop från långsidan till en rulltårta. Ställ in i frysen minst en timme.
  • Vispa upp vaniljpannacottan så den blir fluffig. Lägg i en spritspåse.
  • Skär upp rulltårtan i 10 jämntjocka skivor. Spritsa vaniljpannacottan på bakelsen. Garnera med färska jordgubbar och mynta.
Klart!
Energi:

115 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 2 g

Ingredienser

Vaniljpannacotta:
Gelatinblad
1
3 dl
Strösocker
2 msk
Vaniljpulver
1 krm
Jordgubbsmousse:
Gelatinblad
2
Frysta jordgubbar
225 g
Strösocker
1 dl
2 dl
Rulltårta:
Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Hett vatten
2 msk
Vetemjöl
1½ dl
Potatismjöl
½ dl
Bakpulver
1½ tsk
Montering:
Hallonsylt
1½ dl
Jordgubbar
10
Färsk mynta