Påsktårta med choklad och mandelmassa

Påsktårta med choklad och mandelmassa

60+ min
Det brynta smöret ger chokladtårtan en fantastisk karaktär. Fylligt krämig och en glutenfri favorit på påskbordet.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pasktarta-med-choklad-och-mandelmassa/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Grovhacka mandeln. Rör mandelmassan i en bakmaskin, tillsätt smöret lite i taget tills allt är blandat.
  • Tillsätt äggen ett i taget under omrörning och vänd ner mandeln.
  • Klicka ner smeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
  • Baka i mitten av ugnen ca 18 min, låt kallna.
  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och socker i det brynta smöret.
  • Lägg äggulorna i en bunke och häll över smörblandningen under omrörning.
  • Häll tillbaka i kastrullen och värm till 83° under omrörning.
  • Häll smör- och äggblandningen över chokladen och rör till en slät smet.
  • Häll smeten på botten och låt stelna minst 4 tim i kyl.
  • Garnera ev med marsipanägg och chokladknyten.
Klart!
Energi:

510 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Botten:
Mandel
1 dl
Mandelmassa
200 g
100 g
Ägg
2
Fyllning:
Mörk choklad
200 g
150 g
2 dl
Strösocker
2½ dl
Äggulor
4