Potage med getost
Nytt

Potage med getost

25 min Huvudrätt Lunch
Potage är en värmande och mustig rotfruktssoppa med ursprung från det franska köket. I denna potage använder vi oss av potatis, morötter och palsternackor, men det är även gott att ha i gulbetor och rotselleri. Mixa ihop en smarrig getostkräm för att toppa soppan med. Garnera med färsk timjan och rostade frön.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/potage-med-getost/

Gör så här

  • Skala och skiva lök och vitlök. Skala potatis, morötter och palsternackor. Skär i jämnstora bitar.
  • Hetta upp smör i en tjockbottnad kastrull.
  • Fräs lök och vitlök mjuk på medelvärme. Tillsätt rotfrukterna och fräs ytterligare 5 min.
  • Häll på vatten och smulad buljong. Låt koka i ca 10 min, eller tills rotfrukterna är mjuka.
  • Tillsätt crème fraiche (Obs! spara 1 msk) och mixa till en slät och krämig soppa.
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Getostkräm:
  • Skär osten i bitar. Mixa till en slät kräm tillsammans med olivolja, honung, 1 msk finhackad timjan, citronskal och den sparade crème fraichen. Smaka av med saft och skal från en citron, salt och svartpeppar.
  • Toppa potage med getostkräm, färsk timjan och rostade frön.
Klart!

Ingredienser

Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
Potatis
300 g
Morötter
300
Palsternacka
300 g
2 msk
Vatten
1,3 liter
Grönsaksbuljong
2 tärningar
2 dl
Salt och svartpeppar
Getostkräm:
Falbygdens® getost
160 g
Olivolja
1 msk
Honung
1 tsk
Citron, finrivet skal och saft
1
Färsk timjan
½ kruka
Salt och svartpeppar
Blandade frön, rostade
1 dl