Brownietårta med blåbärsmousse

Brownietårta med blåbärsmousse

Buffé Efterrätt
Ljuvlig tårta med en seg och god botten som kan ätas som den är. Blåbärsmoussen är underbart frisk och gör tårtan extra vacker.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/brownietarta-med-blabarsmousse/

Gör så här

Browniebotten:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.
  • Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.
Blåbärsmousse:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen.
  • Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.
Klart!
Energi:

390 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Browniebotten:
Mörk choklad
150 g
100 g
Strösocker
2½ dl
Ägg
2
Kakao
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk
Vetemjöl
2½ dl
Blåbärsmousse:
Gelatinblad
6
Blåbär
250 g
Äggulor
3
Florsocker
1 dl
2 dl
3 dl