Fiskgryta

Fiskgryta

20 min Huvudrätt
Här är ett recept på en rykande varm fiskgryta med härlig smak av tomat och inslag av saffran. Välj fisk som du tycker om och blanda gärna olika fisksorter efter säsong. Fiskgryta passar både till vardags och enklare tillställningar med vänner och familj! 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fiskgryta/

Gör så här

  • Koka upp vatten med fiskbuljongtärning.
  • Ansa purjolöken och skär i strimlor. Skala och finhacka gul löken.
  • Skölj och skär bleksellerin i 3 cm tjocka kuber. Skala morötterna, dela på hälften och skär i 3 cm tjocka kuber. Dela potatisen på hälften.
  • Hetta upp en stor, bredbottnad kastrull med smör och fräs lök och grönsaker i 5 min.
  • Torrosta dillfröna i en het stekpanna och mortla. Tillsätt dillfrön och tomatpuré i grytan, fräs i 5 min.
  • Skär tomaterna i jämnstora kuber och tillsätt i grytan. Häll på fiskbuljong och grädde.
  • Koka upp och sjud på medelvärme i ca 15 min.
  • Vänd i mango chutney, sambal, saffran och saft från en halv citron.
  • Skär fisken i bitar och låt sjuda med i grytan tills de är färdigtillagade.
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa med räkor och gremolata.
Gremolata:
  • Grovhacka persiljan och dill.
  • Skala och finhacka vitlöksklyftan.
  • Blanda örter och vitlök med skal och saft från en citron och olivolja.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Ringla gremolata över fiskgrytan.
Klart!
Energi:

603 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Vatten
1½ liter
Fiskbuljong
2 tärningar
Purjolök
1
Gul lök
1
Blekselleri
2
Morötter
2
Potatis
400 g
1 msk
Dillfrön
1 tsk
Tomatpuré
2 msk
Plommontomater
300 g
3 dl
Mango chutney
1 dl
Sambal oelek
1 msk
Saffran
1 pkt
Citron
½
Sejfilé
300 g
Laxfilé
300 g
Salt och svartpeppar
Gremolata:
Bladpersilja
1 knippe
Dillknippe
1
Vitlöksklyfta
1
Olivolja
1 dl
Citron
½
Salt och svartpeppar