Oxfilé med parmaskinka, äpple och portvinssås

Oxfilé med parmaskinka, äpple och portvinssås

45 min Huvudrätt
Gör succé med oxfilé. Här är bjudrätten som går utmärkt att förbereda.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-parmaskinka-apple-och-portvinssas/

Gör så här

  • Skär köttet i 4 skivor.
  • Salta och peppra och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat.
  • Skala och finhacka löken. Skär äpplet i små tärningar.
  • Fräs löken i smör i en liten stekpanna. Blanda i äpple, skinka, timjan och vinäger. Låt fräsa ca 1 min.
  • Ta från värmen, låt svalna något och lägg det runt köttet. Hit kan man förbereda.
Portvinssås:
  • Skala och hacka löken. Koka lök, portvin, vatten, fond, gelé och peppar i en kastrull under lock ca 10 min.
  • Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjud i 3 min under omrörning. Hit kan man förbereda.
Vid servering:
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Strö över osten på köttet. Stek i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 58° (rosa kött).
  • Värm såsen och vispa i smöret i klickar. Servera köttet med såsen.
  • Garnera gärna med bladpersilja.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1½ krm
Schalottenlök
1
Äpple
¼
Hackad parmaskinka
25 g
Torkad timjan
½ tsk
Balsamvinäger
½ msk
1 dl
Portvinssås:
Schalottenlök
1
Rött portvin
1½ dl
Vatten
1 dl
Kalvfond
1½ msk
Svartvinbärsgelé
1 msk
Vitpeppar
½ krm
Majsstärkelse
½ msk
50 g