Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

45 min Mellanmål
Chocolate chip cookies, den klassiska amerikanska kakan som vi älskar. Gör gärna dubbelsats och frys in hälften av degen, bara att ta fram, skiva upp och grädda när det kommer spontanbesök!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chocolate-chip-cookies/

Gör så här

  • Smält smöret långsamt i en kastrull, ta det från plattan så fort det har smält och låt det svalna. Om smöret är för varmt så smälter chokladbitarna ut i smeten.
  • Hacka chokladen grovt. Rör ner socker, farinsocker och ägg i kastrullen. Blanda bikarbonat, salt och vaniljsocker med mjölet och rör ner det tillsammans med chokladen i kastrullen.
  • Kyl smeten väl, minst 2 tim.
  • Rulla den kylda degent till bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut något i ugnen. Det är lagom med nio kakor på varje plåt.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Baka kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt kakorna kallna på plåten.
Klart!

Hacka 100 g nötter och rör ner samtidigt med mjölet. Använd de nötter som du tycker bäst om eller blanda flera sorter.

Byt ut smöret mot 1 dl smör-&rapsolja som du blandar direkt med de övriga ingredienserna. Då slipper du smälta smöret först.

Energi:

90 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 5 g

Ingredienser

100 g
Mörk choklad
100 g
Strösocker
1 dl
Farinsocker
½ dl
Ägg
1
Vetemjöl
2 dl
Bikarbonat
½ tsk
Salt
½ tsk
Vaniljsocker
½ tsk