Entrecote med ugnsbakade tomater

Entrecote med ugnsbakade tomater

45 min Huvudrätt
Klassisk entrecote med läckra tillbehör som klyftpotatis och ljuvliga, ugnsstekta tomater. En hemlagad bearnaisesås till köttet är väl värd mödan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/entrecote-med-ugnsbakade-tomater/

Gör så här

  • Börja med såsen. Skala och finhacka löken.
  • Lägg den i en kastrull tillsammans med pepparkorn, vatten, vinäger, dragon- och persiljestjälkar.
  • Koka ihop tills 3 msk återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Tillsätt äggulorna och vispa över vattenbad tills det tjocknar.
  • Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank.
  • Smaksätt med persilja, dragon, cayennepeppar och salt.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Dela tomaterna i halvor och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Strö över salt och örtkryddor. Ringla över lite smält smör.
  • Baka tomaterna i mitten av ugnen 10-15 min.
  • Salta och peppra och stek entrecoten i smör 2-3 min på varje sida.
  • Servera köttet med sås, ugnsbakade tomater och klyftpotatis.
Klart!
Energi:

344 kcal

Protein: 28 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 21 g
Video
Skirat smör – så här gör du

Skirat smör är ett klassiskt tillbehör till kokt torsk eller laxpudding, men även basen i bearnaisesås. Här visar Andreas Hedlund hur du gör för att skira smöret.

Ingredienser

Entrecote
4 skivor
Salt och peppar
Bifftomater
2
Flingsalt
½ tsk
Hackade färska blandade örter t ex basilika, persilja, gräslök
½ dl
Bearnaisesås:
Gul lök
1
Vitpepparkorn
6
Vatten
4 msk
Vitvinsvinäger
1 dl
Färsk dragon
4 kvistar
Färsk persilja
4 kvistar
Äggulor
3
200 g
Hackad färsk persilja
2 msk
Finhackad färsk dragon
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Salt
3 krm