Blåbärspaj

Blåbärspaj

45 min Efterrätt
Enkelt recept på klassisk blåbärspaj med smuldeg som strös på toppen. Underbart god paj som passar alla tillfällen. Använd färska eller frysta blåbär och smaksätt med lite rivet citronskal. Servera blåbärspajen med en hemlagad vaniljsås - kommer göra succé bland gästerna!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blabarspaj/

Gör så här

  • Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan ca 1 ½ dl spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  • Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet.
  • Blandad den sparade degen med mandelspån och strö över bären. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
  • Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till blåbärspajen.
Klart!

Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära. Obs använd större mängd potatismjöl till frysta bär, 1 msk per 0,5 liter frysta bär.

Ingredienser

Vetemjöl
3 dl
Strösocker
½ dl
125 g
Vatten
1 msk
Mandelspån
½ dl
Fyllning:
Blåbär
½ liter
Strösocker
½ dl
Potatismjöl
½ msk
Till servering:
2 dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk