Oxfilé med madeirasås

Oxfilé med madeirasås

1 tim Huvudrätt
Detta är en riktigt lyxig festrätt med oxfilé. Underbara tillbehör i form av ost- och chilifyllda potatisar, en len och krämig madeirasås samt krispiga haricots verts. Det går bra att förbereda såsen och potatisarna, men köttet ska du steka bara en stund innan det ska avnjutas.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-madeirasas/

Gör så här

  • Värm ugnen till 225°.
  • Baka potatisen i mitten av ugnen tills den är mjuk, ca 25 min.
  • Gör såsen under tiden: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs mjukt i smör. Häll på madeira, soja, grädde och en halv kruka grovhackad timjan. Koka upp och sjud ca 10 min. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda ost, smör, finriven vitlök och chili. Skär ett kryss i varje potatis. Tryck upp den så den öppnas. Fördela ostblandningen i potatisen och salta. Gratinera i ugn ca 10 min.
  • Skär oxfilén i fyra jämntjocka skivor. Salta och peppra. Skala och krossa vitlöken.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttet med vitlök och resterande timjan, 2-3 min per sida (innertemp på 54-58°). Ös köttet med smöret under stekningen.
  • Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 2 min.
  • Servera oxfilé med ostfylld potatis, madierasås och haricots verts.
Klart!
Energi:

850 kcal

Protein: 46 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 57 g

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Vitlöksklyftor
3
Ost- och chilifylld potatis:
Små potatisar
12
150 g
25 g
Vitlöksklyfta
1
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Madeirasås:
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyfta
1
Madeira
½ dl
Kinesisk soja
1 tsk
Färsk timjan
1 kruka
3 dl
Nymalen salt och svartpeppar
Till servering:
Färsk haricots verts
200 g