Folkets bröllopstårta

Folkets bröllopstårta

60+ min Efterrätt
Receptet på tårtan som togs fram av Sveriges Bagare och Konditorer för Victoria och Daniels bröllop. Vacker och god med täcke av vit marsipan och smak av mandel, jordgubb och vanilj.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/folkets-brollopstarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175º.
  • Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl, mald mandel och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp på galler och låt kallna. Dela kakan i två bottnar.
Mandelkrisp:
  • Rosta mandeln i en torr het panna. Hacka den fint. Krossa flingorna.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Blanda med mandel och flingor.
  • Stryk ut till ett tunt lager på bakplåtspapper. Låt stelna i frys.
Vaniljbavaroise:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
  • Vispa äggulor och resten av sockret till en luftig smet.
  • Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm på svag värme under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna.
  • Ta från värmen och låt krämen svalna något. Ta upp gelatinbladen, rör ner dem i den varma krämen. Rör om tills de har smält. Låt krämen svalna.
  • Vispa grädden och blanda med krämen.
  • Blanda jordgubbssylten med rivet citronskal.
Montering:
  • Lägg en botten i en form med löstagbar kant. Bred ut bavaroisen på bottnen och låt stelna i kyl ½ tim.
  • Bred på sylten. Hacka mandelkrispet och strö det över sylten. Lägg på nästa botten. Låt tårtan stå i kyl minst 4 tim.
  • Vispa grädden till garneringen och bred den över tårtan.
  • Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Pudra över florsocker.
Klart!

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
1½ dl
Skållad mald mandel
½ dl
Bakpulver
½ tsk
Mandelkrisp:
Mandel
1 dl
Branflakes
½ dl
Mjölkchoklad
100 g
Vaniljbavaroise:
Gelatinblad
3
Vaniljstång
½
2 dl
Strösocker
½ dl
Äggulor
2
2 dl
Jordgubbssylt
1½ dl
Citron
rivet skal av ½
Garnering:
3 dl
Vit marsipan
300 g
Florsocker