Hemlagad julkorv

Hemlagad julkorv

Buffé
Bjud på hemlagad julkorv med fantastisk smak. Korvstoppning är roligt och inte så svårt som man kan tro. Frys korvarna råa om de ska kokas vid ett senare tillfälle.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hemlagad-julkorv/

Gör så här

  • Låt korngrynen ligga i ½ liter kallt vatten 10-12 tim. Lägg fjälstren i blöt enligt anvisning på förpackningen.
  • Sila av vattnet från korngrynen och blanda samman alla ingredienser till en jämn smet, gärna i köksmaskin.
  • Spolas igenom fjälstret för att få bort saltet och för att kontrollera att det är helt. Trä upp på korvhornet till köttkvarnen, men lämna några cm utanför.
  • Stoppa smeten i tratten och tryck ned den löst i fjälstret, då den sväller vid kokning. Tryck ut all luft och knyt om i ändan. Viktigt att ingen luft finns kvar i fjälstret för att korven inte skall spricka vid kokning.
  • Dela upp korven i lagom långa bitar och knyt en enkel knut med bindgarn vid varje delning. Sjud i lättsaltat vatten, gärna med kryddpeppar och lagerblad, utan lock ca 20 min.
Klart!

Smörj korvhornet med lite olja innan du trär på fjälstret så går det lite lättare.

Har du ingen köttkvarn med korvhorn går det att stoppa korvarna för hand med hjälp av en tratt, ca 2 cm i diameter. Alternativt kan smeten fyllas i en spritspåse som och man trär fjälstren på, och stoppas för hand.

Energi:

1910 kcal

Protein: 92 g
Kolhydrater: 68 g
Fett: 140 g

Ingredienser

Fläskfärs
500 g
Korngryn
100 g
1 dl
Finhackad gul lök
1
Kallt vatten
1 dl
Potatismjöl
1 msk
Senap
1½ msk
Malen kryddpeppar
½ msk
Malen ingefära
½ tsk
Malen vitpeppar
½ tsk
Salt
1 msk
Grisfjälster
2 m
Bindgarn