Josefines lyxiga gräddtårta

Josefines lyxiga gräddtårta

60+ min Efterrätt
En riktigt härlig, lyxig gräddtårta med hemlagad vaniljkräm och dina mosade favoritbär i fyllningen. Tårtan är lika vacker som god!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/josefines-lyxiga-graddtarta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Vänd formen upp och ner och låt tårtbotten kallna under formen.
Vaniljkräm:
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10– 15 min.
  • Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen och värm under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna.
  • Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör om då och då.
Fyllning och montering:
  • Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop tårtbottnarna med mosade bär och vaniljkräm emellan.
  • Vispa grädden. Bred ut grädde på och runt kanten på tårtan. Spritsa ev en del av grädden på tårtan. Garnera med färska bär eller en vacker blomma.
Klart!

Ingredienser

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljkräm:
Vaniljstång
1
3 dl
2 dl
Äggulor
5
Strösocker
1 dl
Majsstärkelse
3 msk
Fyllning:
Mosade bär
2 dl
Garnering:
3 dl