Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många olika funktioner i kroppen, bland annat ingår zink i många av de enzymer som ingår i ämnesomsättningen.
Zink ingår bland annat i enzymer som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett och vissa vitaminer som till exempel vitamin A.
Zink behövs även för blodbildningen och immunsystemet och är en viktig beståndsdel i läkningsprocesser. Dessutom ingår zink i bildningen av flera hormoner, bland annat i hypofysen, bukspottskörteln och sköldkörteln samt könshormonerna.
Kött, mejeriprodukter, ost, musslor, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Även baljväxter, nötter och solros- och pumpafrön är rika på zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner och försämras av fytinsyra.
Rekommenderat dagligt intag av zink varierar med kön och ålder.
Risken för zinkbrist är låg i Sverige men kan uppstå hos veganer och vegetarianer. Brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling.
Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning, humörförändringar, hormonstörningar, nedsatt lukt- och smaksinne och försämrad aptit.