Näringsinnehåll för mjölk

Näringsinnehåll för mjölk

Mjölk ger kroppen viktig näring

Vårt behov av vitaminer och mineraler är ungefär detsamma genom hela livet.
Därför är mjölk och andra mejeriprodukter ett smart sätt att få i sig den näring som kroppen behöver – varje dag.

Mjölk är en viktig källa till näring för alla åldrar och speciellt för barn som växer är mjölk en viktig källa till kalcium. Exempelvis tonårsflickor behöver bygga upp ett starkt skelett för att minska risken för benskörhet senare i livet. Av samma anledning är det viktigt för gravida, ammande och medelålders kvinnor att få i sig tillräckligt med kalcium.

För äldre är mjölk och mejeriprodukter en bra källa till näring, eftersom de är naturligt näringstäta. Det betyder att man får mycket näring per kalori – och även mycket näring för pengarna.

Forskning visar också att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera av våra vanligaste folksjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes. I Livsmedelsverkets rekommendationer om en bra kost ingår just magra mejeriprodukter som en viktig del.

Det här får du i dig om du dricker ett glas mjölk 

Fett
Mjölkfett är en riktig smakförhöjare och lyfter fram smaken av andra livsmedel. Gör att kroppen kan tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.

Kolhydrater
Laktos är mjölkens kolhydrat. Laktos kallas också mjölksocker.

Protein
Kroppens byggmaterial som ingår i alla celler. Protein är ett av de energigivande näringsämnena. Ett gram protein ger 4 kcal. Proteinerna bidrar bland annat till normal muskel- och skelettfunktion.

Riboflavin (vitamin B2)
Har en central roll i ämnesomsättningen. Hälften av det riboflavin vi behöver varje dag finns i en halv liter mjölk.

Vitamin B12
Hjälper kroppen att bilda nya celler, underhåller nervsystemet och bildar röda blodkroppar. En halv liter mjölk ger hela dagsbehovet av B12.

Vitamin D
Behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium. Vitamin D är viktigt för immunsystemet, musklerna och skelettuppbyggnaden. Vi får vitaminet via solljuset på sommarhalvåret och från maten. Men solljuset är begränsat i Sverige. Därför är det extra viktigt att välja D-vitaminrik kost.

Fosfor
Samverkar med bland annat B-vitamin och påverkar ämnesomsättningen. Fosfor bidrar också tillsammans med kalcium och vitamin D till ett starkt skelett och friska tänder.

Jod
Reglerar celltillväxten och energibalansen. Jod har stor betydelse för ämnesomsättningen. Det är särskilt viktigt under perioder i livet då vi växer, alltså under fostertiden, samt i barn- och ungdomsåren.

Kalcium
Påverkar nervimpulser och hormonutsöndring. Bygger tänder och skelett. Hjälper blodet koagulera. En halv liter mjölk ger 75 procent av det kalcium vi behöver varje dag.

Kalium
Viktigt för nerv- och muskelfunktioner och kroppens förmåga att reglera blodtrycket.

Och här är ostens ytterligare två näringsämnen:

Selen
Behövs för immunsystemets normala funktion och påverkar också ämnesomsättningen. Selen fungerar som en antioxidant och ingår i flera viktiga enzymer som bidrar till att skydda kroppens celler. Selen samverkar med vitamin E och är en viktig del av immunsystemet. Dessutom behövs selen för att sköldkörteln ska fungera normalt. 

Fisk och mjölkprodukter är de viktigaste källorna till selen. Mjölkprodukter och ost bidrar tillsammans med 15 procent av svenskarnas selenintag. Även skaldjur, ägg och inälvsmat, samt nötter och baljväxter innehåller selen.

Zink
Behövs för immunsystemets normala funktion och kroppens förmåga att omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många olika funktioner i kroppen, bland annat ingår zink i många av de enzymer som ingår i ämnesomsättningen. Zink behövs även för blodbildningen och immunsystemet och är en viktig beståndsdel i läkningsprocesser. Dessutom ingår zink i bildningen av flera hormoner, bland annat i hypofysen, bukspottkörteln och sköldkörteln samt könshormonerna.

Kött, mejeriprodukter, ost, musslor, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Även baljväxter, nötter och solros- och pumpakärnor är rika på zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner och försämras av fytinsyra.

Visste du att ...

De fyra mikronäringsämnena som inte finns i mjölk är vitamin C, järn, vitamin E och koppar.

Mjölk innehåller heller inga fibrer. Det är därför väldigt bra och ytterligare ett skäl till att kombinera mjölkprodukter med gröna bladgrönsaker, paprika, fullkorn, frukt, fisk, kött, nötter och frön.
(Källa: Nordiska näringsrekommendationer 2012)

Vill du veta mer?

Läs om vitaminer, mineraler & andra näringsämnen