Babka

Babka

60+ min Fika Efterrätt
Babka är ett sött bröd som är flätad eller virad tillsammans med fyllningar som kan vara choklad, kanel, nötter, frukt eller sylt. Babka är känd för sina vackra virvlar och mönster som bildas när den bakas. Den mest kända och älskade varianten av babka har en fyllning av chokladsmör som ger en rik och krämig smak.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/babka/

Gör så här

Fyllning:
  • Börja med att göra fyllningen.
  • Smält chokladen i en bunke över vattenbad eller försiktigt i mikron. Grovriv mandelmassan.
  • Rör ihop choklad, mandelmassa, smör, strösocker och florsocker till en jämn smet.
Deg:
  • Lägg saffran i 2 msk hett vatten. Låt stå minst 10 min.
  • Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt socker, saffran och tärnat smör.
  • Rör ner mjöl lite åt gången. Arbeta degen i maskin minst 10 min, eller 15 min för hand. När degen är slät, smidig och börjar släppa från bunken är den klar.
  • Låt jästa övertäckt med plastfilm 10 min.
Utbakning:
  • Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk. Kavla ut till en rektangel (ca 25x40 cm).
  • Bred på chokladfyllningen men lämna ca 2 cm av kanten på ena långsidan fri från fyllning.
  • Rulla ihop degen från långsidan. Dela rullen längsmed i mitten med en vass kniv. Vik ut båda halvorna så snittytorna hamnar uppåt. Fläta ihop båda delarna och ringla till en rund stor bulle. Lägg degen i en smord springform, ca 22 cm i diameter.
  • Låt jäsa övertäckt med plastfolie ca 2 tim.
  • Värm ugnen till 185°.
  • Pensla babkan med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min, tills den är genombakad. Känn med en trästicka.
  • Under tiden gör du sockerlagen.
Sockerlag:
  • Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  • Pensla nybakad varm babka med sockerlagen.
  • Lyft upp ur formen och låt svalna på galler.
Klart!
Energi:

272 kcal

Fiber: 1,5 g
Protein: 6 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 4 g

Ingredienser

Deg:
Saffran
2 pkt
Jäst
25 g
2½ dl
Strösocker
1 dl
100 g
Vetemjöl
7 - 8 dl
Salt
1 tsk
Fyllning:
Mörk choklad
50 g
Mandelmassa, riven
50 g
50 g
Strösocker
1 msk
Florsocker
1 dl
Ägg, till pensling
1
Sockerlag:
Vatten
½ dl
Strösocker
½ dl