Conrads kalastårta

Conrads kalastårta

60+ min Buffé Efterrätt
En tårta utan motstycke, fylld med ljuvlig citroncurd och bavaroise. Mängder av lyxiga bär och annat gott på toppen gör denna tårta till en verklig kalastårta i ordets rätta bemärkelse.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/conrads-kalastarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skålla och skala mandlarna. Mixa dem fint i en mixer eller mal dem i en mandelkvarn.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa vitorna till ett mjukt skum. Tillsätt strösockret och vispa tills skummet är fast.
  • Blanda mandelmjöl, florsocker och ägg. Vispa det ljust och pösigt med elvisp. Rör ner mjölet och vänd ner äggvitorna. Rör sist ner det smälta smöret.
  • Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen 7-8 min.
  • Stjälp upp på ett bakplåtspapper, gärna på bakgaller. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna.
Citroncurd:
  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min.
  • Vispa ägg och socker luftigt. Blanda det med citronskal och saft i en kastrull.
  • Värm på medelvärme under kraftig omrörning tills krämen tjocknar. Ta genast från värmen när den första bubblan kommer.
  • Rör ner gelatinet och låt svalna. Mixa i smöret.
Bavaroise:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Koka upp juicen och hälften av sockret. Ta kastrullen från värmen.
  • Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt.
  • Häll äggblandningen i kastrullen och värm på medelvärme under vispning tills krämen börjar tjockna.
  • Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Kyl krämen i vattenbad.
  • Vispa grädden lätt och vänd ner i krämen.
Montering:
  • Skär ut en rundel i ena hörnet av tårtbotten lika stor som botten i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Lägg den i botten på formen.
  • Skär ca 4 cm breda remsor av tårtbotten och klä kanterna på formen. Bred ut citroncurden på botten.
  • Skär 5-6 jordgubbar i ½ cm tjocka skivor och lägg på curden. Fyll upp med bavaroisen.
  • Täck med plastfolie och låt stå i kyl minst 3 tim.
  • Ta ur tårtan ur formen och bind gärna ett band runt den.
  • Garnera lekfullt med bär, marshmallows, maränger och biskvier.
Klart!
Energi:

585 kcal

Protein: 14 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 57 g

Ingredienser

Tårtbotten:
Sötmandel
100 g
25 g
Äggvitor
3
Strösocker
½ dl
Florsocker
1½ dl
Ägg
3
Vetemjöl
½ dl
Citroncurd:
Gelatinblad
1
Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Citron
rivet skal och saft av 1
75 g
Bavaroise:
Gelatinblad
2
Jordgubbsjuice
2 dl
Äggulor
3
Strösocker
1 dl
2 dl