Éclair

Éclair

1 tim Fika Efterrätt
Briljera på nästa fikastund med dessa vackra och otroligt goda éclairs! Éclair är ett franskt bakverk som i grunden är gjord på en klassisk chouxdeg. Viktigt för att lyckas med bakverket är att låta ugnsluckan vara stängd under hela gräddningstiden för att inte riskera att de sjunker ihop. När bakverken har svalnat fyller du dina éclairs med en ljuvligt len kaffekräm och toppar med chokladglasyr. Låt glasyren stelna något innan du bjuder dina fikagäster!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/eclair/

Gör så här

Pâte à choux deg:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull.
  • Sänk värmen och sikta i mjöl under kraftig omrörning med en träslev. "Rosta mjölet" i ett par minuter tills smeten blir torr och släpper från kanterna.
  • Ta av från värmen och låt svalna 1-2 min.
  • Vispa i ett ägg i taget med en elvisp. Vispa tills degen blir len och glansig.
  • Häll upp degen i en spritspåse med krusad tyll (stjärntyll).
  • Spritsa ut 15 éclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda) på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills de har fått fin färg.
  • Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, då riskerar du att dina éclairs sjunker ihop efter tillagningen.
Kaffefyllning:
  • Koka upp mjölk, grädde och socker.
  • Vispa äggulor och majsstärkelse vitt och krämigt med en elvisp.
  • Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
  • Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat. Ta från värmen och häll över krämen i en skål.
  • Tillsätt kaffe och smör och vispa tills krämen är slät.
  • Fyll kaffekrämen i en spritspåse med tyll och låt svalna i kylen tills dina éclairs har svalnat.
Chokladglasyr:
  • Hacka chokladen.
  • Koka upp grädden och häll över chokladen. Tillsätt smöret och rör tills chokladen smält och glasyren är slät och glansig.
  • Låt svalna lite innan du doppar éclairs i den.
Montering:
  • Gör två-tre hål i botten av bakverken med en liten kniv eller sax.
  • Fyll bakverket underifrån med kaffekrämen.
  • Doppa sedan i chokladglasyr och låt stelna i kylen innan servering.
Klart!
Energi:

353 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Pâte à choux deg:
Vatten
1¼ dl
1¼ dl
125 g
Strösocker
½ msk
Salt
1 krm
Vetemjöl
2 dl
Ägg
4
Kaffefyllning:
2½ dl
2½ dl
Strösocker
¾ dl
Äggulor
6
Majsstärkelse
¾ dl
Kallt, starkt kaffe
½ dl
50 g
Chokladglasyr:
Mörk choklad
150 g
1 dl
25 g