Färskostglass med inkokta äpplen och champagne

Färskostglass med inkokta äpplen och champagne

60+ min Efterrätt
Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo har skapat den här lyxiga efterrätten. Krämig färskostglass och sötsyrliga äpplen gifter sig fint med torr champagne. Laga bara den här rätten eller kockens hela nyårsmeny
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/farskostglass-med-inkokta-applen-och-champagne/

Gör så här

Färskostglass:
  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka äppelmusten tills hälften återstår. Tillsätt socker och gelatinblad. Rör tills gelatinbladen löst upp sig.
  • Ta från värmen och vispa ner färskost, yoghurt, finrivet citronskal och pressad citronsaft.
  • Kör smeten i glassmaskin tills den är klar. Om du saknar glassmaskin, ställ in blandningen i frysen och rör en gång i timmen tills den satt sig.
Inkokta äpplen:
  • Koka socker och vatten tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt äppelmust och koka tills sockret löst sig.
  • Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner stång och frön i kastrullen. Skär äpplena i cm-stora tärningar. Lägg ner i lagen och koka till de börjar mjukna, 3-5 min. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
Vid servering:
  • Bottna glaset med äpple och en kula färskostglass. Toppa med champagne framför gästerna.
Klart!
Energi:

325 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Färskostglass:
Gelatinblad
Äppelmust
1½ dl
Strösocker
1 dl
250 g
2½ dl
Citron, finrivet skal och saft
1
Inkokta äpplen:
Strösocker
½ dl
Vatten
1 dl
Äppelmust
2 dl
Vaniljstång
1
Röda äpplen, gärna Ingrid Marie
3
Till servering:
Champagne
ca 1 dl