Fransk nougat

Fransk nougat

60+ min Fika Efterrätt
Fransk nougat är den perfekta julkonfekten att ge bort som present eller bjuda på till adventsfikat. Den sega godbiten kräver viss koncentration, men med en bra termometer och tajming är det lätt att lyckas! I vår franska nougat valde vi att ha i skållade mandlar och pistagenötter, vilket ger en härlig nötighet som funkar fint i kontrast till den söta nougaten.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fransk-nougat/

Gör så här

Fransk nougat:
  • Värm ugnen till 150°.
  • Lägg ut mandlar och pistagenötter på en plåt och rosta i ugnen utan att de tar färg i ca 15 min.
  • Förbered en form (ca 20x30 cm) med oljat bakplåtspapper i.
  • Koka upp socker, sirap, honung och vatten till 150° i en tjockbottnad kastrull.
  • Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt och fast skum med en elvisp.
  • Tillsätt långsamt den varma sockerblandningen i en tunn stråle och fortsätt vispa i ca 10 min tills äggvispet är vitt och luftigt.
  • Rör varmsamt i de rostade nötterna och blanda tills de är jämnt fördelade.
  • Häll smeten i den oljade formen och jämna ut nougaten med hjälp av oljade händer.
  • Låt svalna innan du skär den franska nougaten i kuber med en oljad kniv.
  • Förvara i en glasburk i rumstemperatur för längst hållbarhet.
Klart!
Energi:

128 kcal

Fiber: 1 g
Protein: 2 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 4 g

Ingredienser

Sötmandel, skållad
100 g
Pistagenötter
100 g
Strösocker
3 dl
Glykossirap
1 dl
Flytande honung
1 dl
Vatten
1 dl
Stora äggvitor
2