Lepinja

Lepinja

60+ min
Lepinjabröd är det självklara brödet att servera till Balkans saftiga hamburgare pljeskavica. Det är ett luftig och lättbakat bröd som även passar bra till andra sorters hamburgare, eller bara som ett gott bröd fyllt med dina favoritpålägg.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lepinja/

Gör så här

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Tillsätt lite vatten och rör om tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt resterande vatten, smör- & rapsolja, socker, vetemjöl och salt.
  • Arbeta degen 10 min i maskin eller ca 15 min kraftigt för hand. Degen ska vara ganska kladdig men kännas smidig.
  • Mjöla degen och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa ca 1,5 timme i rumstemperatur.
  • Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela degen i 8 bitar och forma till bollar.
  • Låt jäsa under plastfolie i ytterligare 30 min.
  • Ta en degboll och lägg på mjölat bord. Tryck försiktigt ut bollen så den är ca ½ cm tjockt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Gör ett rutmönster på brödet med en vass kniv. Täck bröden med plastfolie och jäs i ytterligare 30 min.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Grädda lepinja mitt i ugnen 12-15 min.
  • Låt bröden svalna under en ren kökshandduk.
  • Frys in de bröd som inte går åt!
Klart!
Energi:

363 kcal

Fiber: 3,2 g
Protein: 8,1 g
Kolhydrater: 67,3 g
Fett: 6,5 g

Ingredienser

Jäst
25 g
Vatten
5 dl
½ dl
Strösocker
1 msk
Vetemjöl
ca 12 dl
Flingsalt
1 tsk
Inkluderad
Pljeskavica
60+ min
Pljeskavica
(5)