Paltbröd

Paltbröd

60+ min Huvudrätt Lunch
Paltbröd, även kallat blodbröd, är ett mycket protein- och järnrikt bröd med en degvätska gjord på grisblod. Traditionellt sätt torkade man paltbröden efter bakning för att sedan förvälla dem i saltat vatten vid tillagning. Servera ditt paltbröd på klassiskt vis genom att äta det med stekt fläsk och vitsås. Det funkar även fint att äta brödet som en proteinrik smörgås med lite cottage cheese eller ost.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/paltbrod/

Gör så här

  • Innan du börjar är det viktigt att grisblodet är rumsvarmt och upptinat (helst i kylskåp över natten). Obs! Blodet får ej värmas. Värm istället vattnet till ca 50-60°.
  • Tillsätt smöret i vattnet och rör runt tills det smälter. Sila grisblodet och vispa ner det i vattnet till ett rumstempererat degspad.
  • Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt 1 dl av degspadet. Blanda tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  • Jäs degen övertäckt i 50-60 min.
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
  • Dela degen i 8 delar och forma till runda kakor, ca 17 cm i diameter, likt en rågkaka.
  • Lägg bröden på två plåtar med bakplåtspapper. Skåra bröden i tårtbitar med en mjölad kniv och låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare 30 min.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Grädda paltbröden i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Låt svalna under bakduk innan servering. Det går bra att frysa in de paltbröd som blir över.
Klart!
Energi:

536 kcal

Protein: 23 g
Kolhydrater: 102 g
Fett: 3 g

Ingredienser

Grisblod
5 dl
Vatten
2½ dl
50 g
Jäst
50 g
Ljus sirap
2 msk
Salt
1½ tsk
Rågmjöl
1⅕ liter
Vetemjöl
8 dl