Saftig kardemummakaka med jordnötstopping

Saftig kardemummakaka med jordnötstopping

60+ min Efterrätt
Denna saftiga kardemummakaka toppas med vispad syrad grädde, karamelliserad mjölk och salta jordnötter. Karamelliserad mjölk finns att köpa på burk i välsorterade matbutiker.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saftig-kardemummakaka-med-jordnotstopping/

Gör så här

Kardemummakaka:
  • Värm ugnen till 175°.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform ca 1½ liter.
  • Vispa smör och socker poröst. Blanda ner ett ägg i taget.
  • Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner det i smeten och häll i den bröade formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
  • Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt.
Topping:
  • Vispa syrad grädde, florsocker och vaniljpulver tjockt och luftigt med elvisp. Bred krämen över den avsvalnade kakan. Ringla över den karamelliserade mjölken och strö på jordnötterna.
Klart!

Om den karamelliserade mjölken är svår att ringla över, prova att värma den försiktigt i en liten skål.

Energi:

445 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Kardemummakaka:
150 g
Strösocker
2 dl
Ägg
3
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Kardemummakärnor, stötta
1 msk
Topping:
2 dl
Florsocker
½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Karamelliserad mjölk eller kolasås
1 dl
Salta jordnötter, hackade
2 dl