Skaldjursbisque med hummer och picklad gurka

Skaldjursbisque med hummer och picklad gurka

1 tim Förrätt
En bisque är en fransk soppa gjord på silad skaldjursbuljong. Med hummer blir den till en lyxig förrätt.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/skaldjursbisque-med-hummer-och-picklad-gurka/

Gör så här

Skaldjursbisque:
  • Dela hummern och plocka ur allt kött. Dela det i mindre bitar och lägg åt sidan.
  • Smält hälften av smöret i en tjockbottnad kastrull. Fräs hummerskal och räkskal 2-3 min. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och kumminfrön. Fräs ytterligare 3-4 min. Häll på vin och vatten.
  • Sjud ca 20 min. Ta från värmen och låt dra ytterligare 20 min. Sila vätskan och koka ner den tills ca 5 dl återstår.
  • Häll på vispgrädde och koka upp. Ta från värmen, tillsätt citronsaft och resterande smör. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Gurksallad:
  • Rör ihop vatten, socker, ättika, olivolja och salt till en dressing.
  • Dela och kärna ur gurkan. Skiva gurka, fänkål och lök tunt, gärna på mandolin. Blanda med dill och dressing före servering.
  • Fördela gurksallad och hummerkött i mitten på djupa tallrikar. Häll upp den varma soppan i en kanna och häll i tallrikarna vid bordet.
Klart!

Många sparar och fryser in överblivna räkskal för framtida soppkok. Men du kan givetvis använda skalet från färska räkor till detta recept. Räkorna kan du sedan använda som topping tillsammans med hummern och salladen.

Energi:

500 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Skaldjursbisque:
Kokt hummer
1
Räkskal
ca 250 g
100 g
Fänkål, skivad
½
Gul lök, skivad
1
Rotselleri, tärnad
¼
Tomater, tärnad
2
Vitlöksklyftor, skivad
2
Tomatpuré
2 msk
Kumminfrön
1 tsk
Vitt vin
2 dl
Vatten
1 liter
5 dl
Citron
½
Salt och svartpeppar
Gurksallad:
Vatten
1 msk
Strösocker
2 tsk
Ättiksprit 12%
1 tsk
Olivolja
1 msk
Salt
½ tsk
Gurka
½
Fänkål
½
Schalottenlök
1
Finhackad färsk dill
2 msk
50 g
Citronsaft
1 tsk
Salt och svartpeppar