Småländsk ostkaka

Småländsk ostkaka

60+ min Buffé Mellanmål Efterrätt
Äkta ostkaka görs på färsk mjölk och grädde, precis som förr!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/smalandsk-ostkaka/

Gör så här

  • Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm resten av mjölken i en kastrull till 37°.
  • Ta den från plattan och vispa ner mjölblandningen och ostlöpen. Låt stå 30 min.
  • Skär i den stelnade massan så att den separerar. Låt stå 30 min.
  • Häll massan i durkslag eller sil så att vasslen rinner av.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa ihop ägg, socker, grädde och mandel. Rör i ostmassan. Häll smeten i en vid, smord form, ca 1 liter.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 1 tim.
  • Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt eller bär.
Klart!

Ostlöpe finns att köpa på Apoteket.

Energi:

515 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 32 g

Ingredienser

2½ liter
Vetemjöl
1 dl
Ostlöpe
1 msk
Ägg
3
Strösocker
½ dl
2 dl
Hackad söt mandel
½ dl
Hackad bittermandlar
2