Ugnsbakad lax med fänkål

30 min Huvudrätt Lunch Middag
Ugnsbakad lax med fänkål

Ugnsbakad lax med saffransmarinerad fänkål och syrlig, välsmakande rosépepparkräm. Lax och fänkål är en fantastisk kombination.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Fänkål
ca 400 g
Saffran à 0,5 g
½ pkt
Salt
½ tsk
Strösocker
1 tsk
Färskpressad citronsaft
2 tsk
Olivolja
2 tsk
Hackad färsk dill
1 dl

Rosépepparkräm:

2 dl
Apelsin
pressad saft av ½
Stött rosépeppar
1 tsk
Salt

Gör så här

  • Skiva fänkålen lövtunt.
  • Blanda saffran, salt, socker, citronsaft och olivolja. Vänd ner fänkålen och låt stå i kyl.
  • Blanda smetana, apelsinsaft och rosépeppar, smaka av med salt. Låt stå i kyl.
  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Smält smör och pensla det över fisken. Salta och peppra.
  • Baka i mitten av ugnen till 55° innertemperatur, ca 20 min.
  • Blanda fänkålen med dill strax före servering.
Klart!

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

500 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 27 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 41 g
Video Ugnsbakad lax – steg för steg

https://www.arla.se/recept/ugnsbakad-lax-med-fankal/