Vörtbröd

Vörtbröd

60+ min
Vörtbröd är en självklarhet till julens skinkmackor! Prova med ost till också.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vortbrod/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till max 37°.
  • Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
  • Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet.
  • Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
  • Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar.
  • Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min.
  • Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  • Låt svalna på galler.
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
50 g
Julmust
2 dl
Porter
33 cl
250 g
Mörk sirap
1 dl
Salt
2 tsk
Malen ingefära
2 tsk
Malda pomeransskal
2 msk
Malda malen kryddnejlika
1 krm
Russin
50 g
Rågsikt
ca 12 dl