• Artiklar
  • Lista med kaffesorter och cafétermer
Kaffeskola

Lista med kaffesorter och cafétermer

Lista med kaffesorter och cafétermer

Här listar vi några vanliga begrepp inom kaffe- och cafévärlden.

Lista med olika kaffedrycker

Caffè latte

Grundreceptet består av en dubbel (6 cl) espresso blandad med 2 dl varm skummad mjölk. Oftast serverad i glas.

Caffè macchiato

Enkel espresso (3 cl) ”fläckad” med en skvätt varm eller kall mjölk. Serverad i en vanlig espressokopp eller litet glas.

Cappuccino

Enkel espresso blandad med ångad mjölk och täckt med mjölkskum. Korrekt gjord har den mjukt skum och en brun kant längs koppens sidor. Ibland pudrad med osötat kakaopulver. En svagare variant (mer mjölk) kallas ibland Cappuccino chiaro (blöt), och den starkare (mindre mjölk) Cappuccino scuro (torr).

Caffè americano

Svagare espressokaffe anpassat för turister. En espresso i cappuccinokopp, utblandad med hett vatten upp till kanten.

Caffè mocha

Espresso, choklad och varm mjölk.

Caffè coretto

En espresso blandad med 1-2 cl sprit, t ex grappa eller rom, och sötad med socker. Serveras i små glas.

Caffè con panna

Espresso toppad med vispad grädde.

Caffè freddo

Espresso eller mokakaffe blandad med socker och nedkyld.

Caffè romano

Espresso serverad i vanlig espressokopp med en citronbit. Härstammar från gammal metod för koppsterilisering med citron. Ibland lämnades citronen kvar.

Doppio

Dubbel espresso. Två enkla espresso serveras i en större kopp. Mycket ovanlig i Italien, desto vanligare i övriga världen.

Espresso

Cirka 3 cl kaffe bryggt enligt espressometoden. Korrekt gjord täcks den av ett lager crema (skum). Serveras för det mesta i espressokopp, och ibland i espressoglas. Benämns ofta enkel espresso.

Latte macchiato

En mildare Latte gjord på enkel espresso bestående av 3 cl espressokaffe och 2 dl mjölk.

Lungo

Mer och svagare espressokaffe. Ta lite mindre kaffe i filtret så rinner det fortare, och du får mer kaffe i koppen (ca 4-6 cl).

Ponce livornese

En varm variant av coretto. En del varm rom, en del espresso, två teskedar socker och citron.

Ristretto eller corto

Mindre och därmed starkare espressokaffe. Ta mer kaffe i filterhållaren så rinner det långsammare, och du får mindre kaffe i koppen (2 cl).

Shakerato

En espresso skakad med två teskedar socker och 4-6 isbitar i handshaker. Serveras i glas utan isbitar.

Lista med cafétermer

Coffee shop

Från amerikanska kaffekulturen, ställe där du kan köpa kaffe att ta med, eller dricka din latte tillsammans med typiska tillbehör som muffins, smörgåsar etc.

Kaffebar

Den typiska kaffebaren har sitt ursprung i Italien och bygger på att man går dit och tar en snabb espresso eller latte på stående fot.

Espressokopp

Liten porslinskopp anpassad till espresson, volym cirka 7-9 cl. Används också till macchiato och coretto.

Cappuccinokopp

Rymmer ca 15 cl, används till cappuccino och dubbel espresso.

Latteglas

Rymmer ca 25-30 cl.