
Den enkla grunden lök, tomater och köttfärs kan varieras hur mycket som helst. På Arla.se hittar du massor av recept på köttfärssås. Och så här gör du steg för steg för att lyckas du med den riktigt riktigt bra.
1. Finfördela färsen
Fräs och finfördela köttfärsen ordentligt, stora klumpar i såsen är no-no. Använd en trä- eller plastgaffel för att dela upp färsen i småbitar.
2. Stek i smör
All god mat lagas med smör och kärlek.
Stek alla ingredienser i smör för en rundare smak. Så gör man i bolognesesåsens hemvist italienska regionen Emilia Romagna.
3. Fräs tomatpurén
Låt tomatpurén fräsa tillsammans med löken för att förstärka den goda tomatsmaken.
4. Gör sockertricket
Hela skeden blir för mycket men lite lite socker framhäver smakerna köttfärssåsen.
En nypa socker eller en skvätt ketchup minskar syran och tar fram aromen i tomaterna.
5. Glöm inte vinet
Gör som italienarna, testa vitt vin i köttfärssåsen.
En skvätt vin gör det lilla extra. I Sverige tar vi ofta rött, men visste du att det är vitt vin i det italienska originalreceptet?
6. Gör ett långkok
Du hinner ta dig en nap medan köttfärssåsen kokar.
Låt såsen koka riktigt länge, minst två timmar, då blir den riktigt mustig. Köttfärssås är äkta slow food, underbart långsam mat. Får såsen stå över natten gottar den till sig ännu mer.
Recepttips!
Här är vårt populära och klassiska recept på köttfärssås!
Bonustips: Gör en soffritto! Eller mirepoix!
Mirepoix oh la la, bästa basen i en riktigt god köttfärssås!
Vill du känna sig lite snitsig? Då ska du veta att du att du förmodligen gjort en soffrito på italienska eller en mirepoix på franska.
Det är en blandning av hackad lök, morot och stjälkselleri och basen i många goda rätter, bland annat i en mustig köttfärssås.