
Blir det pannkaka när du steker pannkaka? Här är tio sätt att bli proffs på pannkaka.
1. Använd ingredienser med samma temperatur
Tänk på att risken för klumpar minskar om alla ingredienser har samma temperatur. Har du bråttom, värm mjölken med smör innan du blandar ihop smeten. Här är vårt bästa recept på pannkakor!
Ingredienstips!
En halv till en deciliter mineralvatten, cider eller öl i stället för mjölk i smeten gör pannkakorna fluffigare och frasigare.
Ett extra ägg i smeten gör att pannkakorna håller ihop ännu bättre och mättar mer.
2. Sila mjölet
3. Låt smeten vila
Vänta minst tio minuter innan du börjar steka. Mjölet suger åt sig vätska, jämnar ut smeten vilket gör att pannkakorna håller ihop bättre.
Får smeten stå en bra stund i rumsvärme innan stekningen minskar risken för att pannkakorna går sönder på grund av krocken mellan kall smet och varm panna.
4. Välj rätt panna
Stek i gjutjärns- eller non stick-panna. Det finns olika skolor för vad som fungerar bäst, välj din egen favorit. Läs mer om att steka pannkakan i gjutjärn eller non stick.
5. Stek med pannkaksspade
Använd en långsmal pannkaksspade i stället för vanlig stekspade. Då går det lättare att vända pannkakorna.
6. Låt smör ge smak
7. Anpassa värmen
Värm först upp pannan på hög värme. Sänk värmen vartefter du steker, strax under medelvärme är ett riktmärke men alla spisar är olika. Ett tips är helt enkelt att bli kompis med sin egen spis.
8. Smörj regelbundet
Smörj stekpannan med jämna mellanrum. I en gjutjärnspanna går det åt mycket smör. I en non stick-panna räcker det ofta med nytt smör till varje tredje pannkaka.
9. Ta det lugnt
10. Provät
Recepttips
Tips: Förvara fiffigt
Nystekta pannkakor håller sig bäst på en tallrik täckt med aluminiumfolie ovanpå en kastrull med kokande vatten. Annars kan du hålla dem varma i hundra graders värme, på ett fat täckt med aluminiumfolie.
En remsa bakplåts- eller smörpapper mellan pannkakorna minskar risken för att de klibbar ihop.
Pannkakorna går att spara i kyl cirka tre dagar och även väl inplastade i frysen.