• Artiklar
  • Klotgrill, elgrill eller gasolgrill – vi hjälper dig välja grill
Grillskola

Klotgrill, elgrill eller gasolgrill – vi hjälper dig välja grill

Klotgrill, elgrill eller gasolgrill – vi hjälper dig välja grill

Gasolgrill, elgrill, klotgrill – det finns mycket att välja mellan när du är på jakt efter en ny grill. Här nedan har vi listat olika typer av grillar och hur du gör för att välja rätt.

Att tänka på när du väljer grill

Det går utmärkt att grilla på allt från små engångsgrillar till stora och dyra modeller. De fyra viktigaste frågorna du ska besvara först är:

Grilla med eller utan lock?

Lock gör det möjligt att grilla länge på låg värme och skapa som en grillugn eller grillrök. De flesta moderna modeller har lock.

Hur ofta kommer grillen att användas?

Grillar man många gånger per år är det klokt att satsa på lite dyrare modeller som håller och ger många möjligheter när det gäller temperaturmätning och olika tillagningsalternativ.

Hur många brukar ni grilla för?

Ju fler gäster desto större grill. Men detta beror mycket på hur bra man är på att använda hela grillens yta och volym.

Kommer grillen var stationär eller flyttas mycket?

Keramikgrillar och stora gasolgrillar och stora klotgrillar kan vara lite krångliga att flytta och passar bäst om man man kan ha dem på samma ställe hela tiden. Små, lättare grillar och de med handtag är givetvis lättare att flytta till olika platser.

grill-grillskola-1000x514.jpg

Med en bärbargrill kan du grilla på picknicken

Vilken typ av grill ska du välja?

Klotgrill

De vanligaste plåtgrillarna är klotgrillar med lock. De är lätta att grilla på och locket gör att rök och värme samlas inuti. Ett undre och ett övre spjäll gör att man sedan kan minska och höja temperaturer och rökmängd. Ofta ingår en termometer, en askuppsamlare och ett eller flera grillgaller. Vissa modeller är mycket små, andra kan rymma flera stora köttstycken och tillbehör på en gång.

Nackdelen med både klotgrillar i plåt och keramik är att gallret inuti dem inte går att flytta upp eller ner. Istället får man flytta råvarorna mellan olika zoner för direkt och indirekt värme.

Keramikgrill

Klotformade grillar finns också i keramik. Dessa har ett rejält lock, täta tjocka väggar, och finns i många olika storlekar och modeller. Keramikgrillar är lätta att reglera och perfekt för den som grillar ofta och vill vara lite extra noggrann. Nackdelarna är att de är tunga, svåra att flytta omkring och dyra.

Röklåda

Små röklådor är prismässigt överkomliga, lätta att använda och kan ge god varmrökt mat. Större rökar (smokers) används bland annat för barbecue men också till rökning av allt möjligt. De ofta dyra för vad man får. Många är stora och långa med skorsten. De lämpar sig mest för den mer avancerade grillaren. "Upright drumsmoker" är runda rökar som står upp – ofta gjorda av oljefat eller liknande.

Gasolgrill

Gasolgrillar är konstruerade så att brinnande gasol avger en låga som i sin tur värmer upp grillgallret. De blir snabbt varma och håller jämn och kontrollerbar temperatur. Man slipper tändmedel och sparar bränsle. En viss försiktighet vad gäller gasen är dock nödvändig. Och gasol ger inte riktigt den där autentiska känslan som brinnande kol eller ved. Somliga gasolgrillar har lavastenar. De består av vulkanisk, porös sten som fördelar värmen från brännarna jämnt. Gasol är inte ett förnyelsebart bränsle som kol, briketter eller ved – och därför mer miljöbelastande.

Elgrill

Elgrillar är bra om man vill ha minimalt med os. De är också driftsäkra och tänds snabbt. Aromerna är dock mindre på en elgrill och de är ibland för klena i hettan. De är bra på ställen där det råder eldningsförbud.

Bärbar grill

Det finns många mindre grillar med handtag som lätt går att ta med på utflykter. Se till att de är släckta och svala innan de fraktas hem. Var också noga med att marken under inte fattar eld.

Grilla utan grill

Att grilla över en öppen eld med spett som roteras då och då är en klassisk metod, och en bra sådan. Det kan till exempel ske över en brasa av ved, inringad med stenar, eller på en offentlig öppen grill.

En arabisk metod är att gräva ett litet dike som fylls med kol och grilla i detta.

Den som gillar strapatser kan gräva en grop och fylla den med bränsle och glöd. Lägg sedan ner en hel djurkropp för att utföra en lång underjordisk indirekt grillning. Det är en metod som man har funnit och finner hos många naturfolk och gamla kulturer världen över.

OBS! Både när det gäller grop och dike bör man kolla med brandmyndigheterna att detta är tillåtet först.

Rengör grillen

Läs skötselanvisningarna noga till just er grill. Försök att göra rent grillen rätt snart efter användning, åtminstone dagen efter. Blomsprutor, diskborstar, metallborstar, skrapar och fuktiga trasor är bra hjälpmedel.

Plåtgrillar brukar kunna rengöras med vatten. Undvik däremot vatten på keramikgrillar. Vinäger och ättika kan blandas med vatten och användas för att få bort smuts och fastbrända rester. En viss rengöring sker också automatiskt när man grillar av själva värmen. Undvik rengöringsmedel. Se till grillen är sval eller kall när den rengöras. Rostfria grillgaller kan köras i diskmaskin.