Medarbetare i Danmark drabbas av bojkotten

Lästid
1 min
Publicerad
30 januari 2006
Kontakter:
Presskontakt

Cirka 170 medarbetare i produktionen på Arlas mejerier i Danmark berörs av bojkotten i Mellanöstern. Arla förhandlar för närvarande med fackföreningarna och den danska mejeribranschens arbetsgivarförening om olika lösningar för att minska konsekvenserna.

Bislev Mejeri är den anläggning som drabbas hårdast av bojkotten. Produktionen av mjukost och feta till Mellanöstern stoppas, medan produktionen av Apetina till Skandinavien fortsätter. Det betyder att det av dagens 160 anställda bara finns behov av 20-30 i produktionen framöver. En möjlighet är att samtliga 160 anställda går ned i arbetstid och delar de arbetsuppgifter som är kvar. Företaget förhandlar nu med fackföreningarna och den danska mejeribranschens arbetsgivarförening om denna och andra lösningar.

På Akafa arbetar i dag 260 medarbetare. Det är 35-40 fler än som behövs när produktionen av sterilgrädde nu bara fortsätter i mycket liten omfattning. Även här pågår förhandlingar om olika lösningar för att minska konsekvenserna för medarbetarna.

På Holstebro Mejeri stoppas produktionen av Lurpak smör till Mellanöstern. Anläggningen ska dock ta emot extra grädde från Bislev och Akafa, vilket betyder att produktionen ökar i form av bulksmör. De 150 medarbetarna i Holstebro drabbas därför inte i första omgången.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76