Äggost med björnbär

1 tim Efterrätt
Äggost med björnbär

Äggost är traditionell kalasmat från Bohuslän med mild, ljuvlig smak.

Ingredienser

Till servering:

2 dl
Björnbär
250 g

Gör så här

  • Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm det till kokpunkten.
  • Vispa ihop ägg och gräddfil. Rör ner det i mjölken.
  • Låt sjuda under omrörning tills massan skär sig, 3–5 min. Ta kastrullen från värmen. Låt stå i 15 min.
  • Varva ostmassa och socker i äggostform eller durkslag. Låt rinna av i kyl över natten.
  • Stjälp upp på ett fat och garnera med björnbär.
Klart!

Förr var äggostformen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert stjärnmönster. Idag finns lättskötta äggostformar i plast att köpa. Du kan också använda ett durkslag.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

540 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 17 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 41 g
https://www.arla.se/recept/aggost-med-bjornbar/