Äppelgömmor

2 tim Fika
Frysbar
Äppelgömmor

Äppelgömmor med en underbar fyllning av mandelmassa, äppelmos och kanel. Kall mjölk och kallt smör förlänger jästiden men gör gömmorna extra frasiga och goda.

Ingredienser

Vetemjöl
3½ dl
Strösocker
1 msk
Salt
1 krm
50 g
Jäst
25 g
1 dl

Fyllning:

Mandelmassa
25 g
Äppelmos
¾ dl
Malen kanel
½ tsk

Pensling och garnering:

Ägg
1
Florsocker

Gör så här

  • Ställ ut pappersformar på en plåt.
  • Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel.
  • Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken så den blir fingervarm. Häll mjölken över jästen och rör ut den. Blanda raskt ner mjölblandningen och arbeta hop till en deg.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna.
  • Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma.
  • Låt jäsa under bakduk 1–1 ½ tim.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Pensla äppelgömmorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  • Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering.
Klart!

Hallongömmor: Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.

https://www.arla.se/recept/appelgommor/