Äppelkaka med gräddfil

Efterrätt Fika
Äppelkaka med gräddfil

En lättlagad äppelkaka smaksatt med kanel och socker. Det syrliga gräddfilstäcket ger kakan en frisk och läcker smak. Garnera den gärna med ätbara blommor och vackert gröna pistagenötter för en extra vacker äppelkaka.

Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

150 g
Strösocker
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Kallt vatten
ca 1 msk

Fyllning:

Svenska äpplen
3- 4
Strösocker
½ dl
Malen kanel
1 msk

Gräddfilstopping:

3 dl
Florsocker
½ dl
Vaniljsocker
1 tsk

Till garnering:

Pistagenötter, grovhackade
Oxalis

Gör så här

  • Hacka samman smör, socker och mjöl för hand eller i en maskin. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm diameter. Nagga degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 min eller 10 min i frysen.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda äppelskivorna med socker och kanel. Fördela skivorna på degen i pajformen.
  • Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Ta ur ugnen och låt svalna ca 10 min. Sänk samtidigt ugnen till 175°.
  • Rör ihop gräddfil, florsocker och vaniljsocker. Häll blandningen över äpplena och bred ut försiktigt.
  • Grädda pajen mitt i ugnen ytterligare ca 10 min, tills gräddfilen har stannat. Låt svalna och garnera med pistagenötter och oxalis.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

541 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 61 g
Fett: 29 g
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-graddfil/