Äppelpaj med mandel

1 tim 30 min Efterrätt
Frysbar
Äppelpaj med mandel

En klassisk äppelpaj med syrliga äpplen, knaprig sötmandel och egenstött kardemumma. Servera kakan ljummen med krämig vaniljsås.

Ingredienser

Pajdeg:

125 g
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
3 tsk
Vaniljsocker
1 tsk

Fyllning:

Syrliga äpplen
3
Sötmandel
1 dl
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Äggvita
1

Gör så här

  • Hacka eller mixa snabbt ihop alla ingredienser till degen. Låt vila ca 30 min i kyl.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Tryck ut ⅔ av degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kavla ut resten av degen till ett runt lock, ca 24 cm i diameter.
  • Riv äpplena och grovhacka mandeln, lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och äggvita, rör om.
  • Fördela fyllningen i pajskalet och täck med pajdegslocket. Nagga locket och grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Låt svalna och servera med vaniljsås.
Klart!

Näringsvärden, per bit inkl vaniljsås

Energi:

290 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 15 g
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-mandel/