Äppelkaka med mandelmassa

1 tim Fika
Frysbar
Äppelkaka med mandelmassa

En helt ljuvlig äppelkaka som smälter i munnen, toppad med söt mandelmassa. Den doftar himmelskt av vanilj och nymortlad kardemumma. Den är fantastisk att njuta av när den är varm och nybakad, och den är lika underbar när den är ljummen, och så härligt fräsch även när den är kall. Varje bit är som en liten smakexplosion av höstmys och kärlek!

Nytt

Ingredienser

100 g
Mandelmassa
300 g
Ägg
2
Strösocker
1 dl
Ljus sirap
1 dl
¾ dl
Vetemjöl
2½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Bakpulver
¾ tsk
Salt
1 krm
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
Svenska äpplen
3

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Lägg bakplåtspapper i botten av en bakform, ca 22 x 26 cm.
  • Bryn smöret i en kastrull under vispning tills det doftar nötigt och får en gyllenbrun färg. Häll direkt över smöret i ett värmetåligt kärl och ställ åt sidan och låt svalna.
  • Grovriv mandelmassan.
  • Vispa ägg, socker och sirap poröst med elvisp. Tillsätt hälften av mandelmassan och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
  • Vänd i det brynta smöret och mjölk.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Sikta ner i äggsmeten och tillsätt mortlad kardemumma. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll i formen.
  • Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Tryck ner skivorna i ett vacket mönster i smeten. Smula över den sparade mandelmassan.
  • Grädda mitt i ugnen ca 35 min, till fin gyllenbrun färg. Testa med en sticka att kakan är klar.
  • Låt svalna något innan du skär kakan i bitar.
Klart!

Servera gärna äppelkakan med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Näringsvärden, per bit

Energi:

319 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 2,1 g
Protein: 4,9 g
Kolhydrater: 42,9 g
Fett: 14,1 g
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-mandelmassa/