Ättikströmming

Ättikströmming

60+ min
En riktig klassiker. Lite pysslig att göra men åh så gott. Förbereds dagen innan servering.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/attikstromming/

Gör så här

  • Börja med ättikslagen.
  • Koka ättiksprit, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn några min. Låt svalna.
  • Skala och skiva lök och morot och lägg ner dem i lagen.
  • Skölj strömmingen hastigt i kallt vatten.
  • Klipp bort ryggfenan och lägg strömmingen i ströbrödet med skinnsidan nedåt. Salta och peppra.
  • Strö dill och persilja över halva antalet filéer. Lägg ihop filéerna två och två.
  • Stek dem i smör i en stor stekpanna på medelvärme, ca 3 min per sida.
  • Lägg över i en form. Häll lagen över de varma strömmingarna.
  • Låt stå i kyl minst 3 tim eller till nästa dag.
Klart!

Ströbrödet kan även bytas ut mot grovt rågmjöl.

Ingredienser

Strömmingsfilé
600 g
Ströbröd
1 dl
Salt
1 tsk
Vitpeppar
1 krm
Hackad färsk dill och persilja
1 dl
Ättikslag:
Ättiksprit 12%
1 dl
Strösocker
2 dl
Vatten
3 dl
Lagerblad
2
Kryddpepparkorn
5
Gul lök
1
Morot
1