Banoffee-tårta

Dessert Efterrätt Fika
Banoffee-tårta

Banoffee-tårta är en barnsligt god tårta som blir kalasfin med godis på toppen. Det krispiga chokladgodiset ger balans till den mjuka och söta fyllningen.

Ingredienser

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Bakpulver
1 tsk

Fyllning och garnering:

Bananer
4
Saft av pressad citron
1 tsk
4 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Kolasås t ex O´hoj eller dulce de leche
400 g

Garnering:

Mörk choklad
25 g
Dl krispigt chokladgodis, t ex Malteser eller M&M´s

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Dela kakan i tre bottnar.
  • Mosa bananerna och tillsätt citronsaften. Vispa grädde och vaniljsocker till ett fast skum.
  • Bred kolasås, grädde och mosad banan på 2 av bottnarna men spar 1/3 del av grädden och kolasåsen.
  • Lägg ihop de tre bottnarna. Bred på resterande grädde och ringla över kolasåsen. Riv chokladen grovt och krossa godiset. Strö det på tårtan.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

700 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 9 g
Kolhydrater: 76 g
Fett: 40 g
https://www.arla.se/recept/banoffeetarta/