Barbacoa

5 tim Middag
Barbacoa

Barbacoa är ett mexikansk långkok som vanligtvis görs på nötkött, get eller lamm. Köttet är kryddat med chipotle, vitlök, spiskummin, kryddnejlika och oregano. Det möra och kryddheta köttet serveras i tortillabröd tillsammans med de klassiska tacotillbehören - guacamole, gräddfil, riven ost, salsa och grönsaker.

Ingredienser

Benfri högrev
1 kg
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
3 msk

Kryddsalsa:

Chipotle chili
4
Vitlöksklyftor
6
Malen spiskummin
1½ msk
Torkad oregano
1 msk
Hela kryddnejlikor
10
Vatten
5 dl
Oxfond
2 msk
Lagerblad
2

Till servering:

Tortillabröd
6
Guacamole
2 dl
3 dl
150 g
Rödlök, skivad
1
Tomater, tärnade
4
Lime, i klyftor
1
Färsk koriander
1 kruka

Inkluderad

Guacamole
15 min
Guacamole
(180)
Pico de gallo
15 min
Pico de gallo
(53)
Tortillabröd
Budget
40 min
Tortillabröd
(35)

Gör så här

  • Börja med kryddsalsan. Grovhacka chipotle. Skala och grovhacka vitlök. Lägg i en matberedare. Tillsätt spiskummin, oregano, kryddnejlika, vatten och fond. Mixa slätt.
  • Torka köttet torrt med hushållspapper. Skär köttet i 6 jämnstora bitar. Skär bort ev stora fettbitar. Salta och peppra.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Bryn köttet på alla sidor. Lägg över i en stekgryta. Häll kryddblandningen över köttet. Lägg lagerblad mellan köttbitarna.
  • Låt sjuda under lock 4-5 timmar.
  • Lyft upp köttet och finfördela det med två gafflar.
  • Lägg tillbaka köttet i grytan och sjud ytterligare 30 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Servera barbacoa med tillbehören.

Serveringsförslag:

Guacamole
15 min
Guacamole
(180)
Klart!
https://www.arla.se/recept/barbacoa/