Björnbärspaj med syrad kardemummagrädde

1 tim 45 min Efterrätt
Frysbar
Björnbärspaj med syrad kardemummagrädde

En saftig kaka i ett sprött pajskal med syrliga björnbär. Syrad grädde smaksatt med kardemumma matchar mandelmassans sötma perfekt!

Ingredienser

125 g
Vetemjöl
3 dl
Florsocker
½ dl
Äggula
1
Kallt vatten
2 msk

Fyllning:

Mandelmassa
400 g
75 g
Citron
rivet skal av 1
Ägg
3
Färska björnbär
250 g

Syrad kardemummagrädde:

3 dl
Stötta kardemummakärnor
1 tsk

Gör så här

  • Mixa smör, mjöl, florsocker och ägg i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa snabbt till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 45 min. Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Riv mandelmassan. Mixa med smör och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget. Bred ut fyllningen i formen. Tryck ner björnbären. Grädda i mitten av ugnen 35-40 min. Låt svalna.
  • Vispa syrad grädde med kardemumma. Strö florsocker över kakan och servera med syrad kardemummagrädde.
Klart!

Näringsvärden, per per bit

Energi:

445 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 8 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 31 g
https://www.arla.se/recept/bjornbarspaj-med-syrad-kardemummagradde/