Ciderkokta blåmusslor med smörstekta brödsmulor

Ciderkokta blåmusslor med smörstekta brödsmulor

40 min Huvudrätt
Festlig förrätt med sälta från havet och sötma från cider. Blåmusslor är en riktig delikatess och betydligt enklare att tillaga än många tror.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/blamusslor--cider--smor/

Gör så här

  • Börja med fänkålssalladen. Strimla fänkålen fint, gärna på en mandolin, och låt ligga i iskallt vatten ca 30 min.
  • Häll av vattnet och blanda fänkålen med citronsaft, dill och salt.
  • Rensa och skölj musslorna. Släng de som är öppna och trasiga.
  • Skala och skiva schalottenlök och vitlök tunt. Fräs löken i smör-&rapsolja i en stor kastrull.
  • Tillsätt musslorna, häll på cider och salta. Koka under lock ca 5 min tills musslorna öppnat sig.
  • Riv brödet i småbitar. Skala och krossa vitlöksklyftan.
  • Stek brödsmulorna i smör-&rapsolja i en stekpanna på hög värme med en rosmarinkvist och vitlök tills de fått fin färg. Lägg brödsmulorna på hushållspapper och salta.
  • Fördela musslorna och buljongen i skålar. Toppa med fänkålssalladen och brödsmulorna.
Klart!
Energi:

395 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 22 g

Ingredienser

Blåmusslor:
Blåmusslor
1 kg
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Torr äppelcider
5 dl
Salt
1 tsk
Fänkålssallad:
Fänkål
1
Citroner
pressad saft av 2
Hackad färsk dill
1 dl
Salt
½ tsk
Smörstekta brödsmulor:
Ljust bröd
4 skivor
3 msk
Vitlöksklyfta
1
Kvist färsk rosmarin
1
Salt
½ tsk