Blinier

Blinier

60+ min Buffé Förrätt
Blinier, eller ryska boveteplättar, är en underbar rätt att servera vid festligare tillfällen. Toppa dessa nystekta blinier med krämig smetana, salt rom och krispig rödlök. Det blir ca 28 blinier, så antingen bjuder du på dessa som förrätt, då räcker det till ca 8 personer, eller som varmrätt till 4 personer.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blinier/

Gör så här

  • Dela äggen i gula och vita.
  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Rör ut jästen i hälften av mjölken.
  • Vispa ner båda mjölsorterna, äggulorna, resterande mjölk och salt. Vispa slätt. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme i rumstemperatur.
  • Blanda i gräddfil. Vispa äggvitorn till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
  • Grädda blinierna i omgångar smör i en stekpanna eller i ett plättlagg.
  • Finhacka rödlöken. Vipsa upp smetanan. Skär citronen i klyftor.
  • Servera blinier med smetana, rödlök, dill, rom och citronklyftor.
Klart!

Löjrom kan bytas ut mot forellrom, tångcaviar eller annan du gillar!

Energi:

280 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 17 g

Ingredienser

Ägg
2
Jäst
¼ pkt
4 dl
Bovetemjöl
3 dl
Vetemjöl
2 dl
Salt
2 krm
1 dl
25 g
Tillbehör:
1 dl
Liten rödlök
1
Löjrom
50 g
Citron
1
Dillvippor