Bondkakor

Bondkakor

1 tim
Fika
Går att frysa
Bondkakor är en klassiker bland småkakor. De är härligt knapriga med mandel och de har en ljuvligt smörig smak. Det går alldeles utmärkt att förvara degen i en rulle i frysen för att sedan skäras i bitar och baka av om du får oväntat besök.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/bondkakor/

Gör så här

  • Vispa smör, socker och sirap mjukt och poröst med elvisp.
  • Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner det i bunken. Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet. Sluta vispa när det blivit en smulig deg.
  • Hacka sötmandeln och blanda ner den i degen.
  • Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken. Forma den till en rulle.
  • Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 30 min. Det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skär degrullen med vass kniv i knappt ½ cm tjocka skivor.
  • Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Klart!

Gör ett matskedsstort hål i det mjuka smöret och häll i sirapen där. På det sättet blir det mindre kladd.

Ingredienser

100 g
Strösocker
1 dl
Sirap
1 msk
Vetemjöl
2¾ dl
Bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
½ tsk
Hackad mandel eller nötter
½ dl