Börekpaj med lamm

1 tim 10 min Huvudrätt Middag
Börekpaj med lamm

Gyllenbrun, frasig och god filodegspaj, eller Börek som det också kallas, fylld med smakrik lammfärs och grovhackad persilja. Servera med en krispig och läcker sallad.

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Hackad bladpersilja
3 dl
150 g
Lammfärs
600 g
Tomatpuré
2 msk
Malen spiskummin
2 tsk
Pinjenötter
½ dl
Torkade tranbär
½ dl
Vatten
½ dl
150 g
Salt och svartpeppar
Filodeg
8 ark
Sesamfrön
2 tsk
Paprikapulver
½ tsk

Till servering:

Sallad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 2 msk av smöret tills de är mjuka. Tillsätt lammfärsen och stek tills färsen är genomstekt. Rör om då och då.
  • Tillsätt tomatpuré, spiskummin, pinjenötter, tranbär och vatten. Koka bort vätskan under omrörning.
  • Dra av från värmen och smula ner vitost och tillsätt persiljan. Blanda och smaka av med salt och peppar.
  • Smält resten av smöret i en kastrull. Lägg ut ett filodegsark med långsidan mot dig. Pensla med smör och lägg ett filodegsark ovanpå.
  • Lägg ¼ av färsblandningen längs långsidan och rulla ihop. Gör 4 filodegsrullar.
  • Pensla smör i en rund ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Snurra ihop en filodegsrulle och lägg den i mitten av formen.
  • Fyll på med resterande filodegsrullar tills formen är täckt ut till kanten. Pensla med smör och strö över sesamfrön och paprikapulver.
  • Baka i i mitten av ugnen ca 30 min till en gyllenbrun och frasig yta. Servera med sallad.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

1010 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 42 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 69 g
https://www.arla.se/recept/borekpaj-med-lamm/