Butterkaka
Nytt

Butterkaka

60+ min Fika
Lämplig för frysning
Butterkaka är ett ljuvligt fluffigt bullverk perfekt att bjuda på när du väntar många gäster. Vetedegen fylls med en smörfyllning, formas till bullar som sedan får jäsa ihop till en enda stor bulle. Innan den går in i ugnen fylls varje bulle med en len vaniljkräm. Namnet på kakan kommer från det engelska och tyska ordet för smör, nämligen "butter"!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/butterkaka/

Gör så här

Vaniljkräm:
  • Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Ställ åt sidan.
  • Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke. Rör ner i kastrullen. Värm försiktigt under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen.
  • Skär smöret i kuber och rör ner i vaniljkrämen.
  • Häll gärna vaniljkrämen i en spritspåse och lägg i kylen.
Smörfyllning:
  • Blanda smör med övriga ingredienserna. Låt stå i rumstemperatur.
Vetedeg:
  • Smula jästen i en degbunke. Häll i mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt smör i bitar, kardemumma, socker, ägg och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan salt och resterande mjöl.
  • Knåda i maskin ca 10 min eller 15 min för hand.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x45 cm.
  • Bred ut ett jämt lager av smörfyllningen och rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Dela rullen i 12 jämnsstora bitar.
  • Klä en rund bakform med bakplåtspapper, 24 cm i diameter. Placera bullarna i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Gör ett hål i mitten av varje bulle med en sked. Fyll varje hål med vaniljkräm.
  • Strö över pärlsocker och grädda butterkakan i nedre delen av ugnen ca 35 min, tills den är genombakad. Om du är osäker kan du mäta temperaturen, den ska ha 98° i innertemperatur.
Sockerlag:
  • Koka upp socker och vatten i en liten kastrull tills sockret löst upp sig.
  • Pensla butterkakan med sockerlagen så fort den är färdiggräddad.
  • Låt butterkakan svalna något innan den serveras.
Klart!
Energi:

423 kcal

Fiber: 1,8 g
Protein: 7,6 g
Kolhydrater: 58 g
Fett: 17,7 g

Ingredienser

Vaniljkräm:
2½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Strösocker
¾ dl
Äggulor
4
Majsstärkelse
1½ msk
50 g
Smörfyllning:
75 g
Mandelmassa, riven
50 g
Strösocker
½ dl
Farinsocker
2 msk
Majsstärkelse
¾ msk
Vaniljpulver
1 krm
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
Vatten
1 msk
Vetedeg:
Jäst
25 g
2½ dl
50 g
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
Strösocker
1 dl
Ägg
1
Vetemjöl
ca 8 dl
Salt
1 krm
Ägg, till pensling
1
Pärlsocker
ca 1 msk
Sockerlag:
Strösocker
½ dl
Vatten
½ dl