Butterkaka med saffran

2 tim Fika
Frysbar
Butterkaka med saffran

Fantastiskt god butterkaka med ljuvlig doft och smak av saffran. Saffransbutterkaka är verkligen julens favorit, men lika god året runt till kaffet.

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
150 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Vetemjöl
13 dl

Fyllning:

50 g
Finriven mandelmassa
200 g
Uppvispat ägg
1

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37° och häll över jästen.
  • Tillsätt smör, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.
  • Dela degen i två delar och kavla ut till ½–1 cm tjocka plattor.
  • Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan. Rulla ihop och skär i 3–4 cm tjocka skivor.
  • Ställ dem i 2 smorda formar ca 24 cm i diameter. Låt jäsa 20–30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.
Klart!

Näringsvärden, per styck

Energi:

2995 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 67 g
Kolhydrater: 407 g
Fett: 118 g
https://www.arla.se/recept/butterkaka-med-saffran/