Cheesecake med jordgubbar och rabarber

1 tim 30 min Efterrätt
Frysbar
Cheesecake med jordgubbar och rabarber

Syrlig rabarber och färskost är en fantastisk kombination ihop med vanilj. Toppa med färska jordgubbar och massor av citronmeliss.

Ingredienser

Botten:

Digestivekex
15
75 g
Malen kardemumma
1 tsk

Fyllning:

Jordgubbar
100 g
Rabarber
300 g
Strösocker
2 dl
500 g
Strösocker
1 dl
Ägg
3
Äggulor
3
Vaniljpulver
1 krm

Topping:

Jordgubbar
1 liter
Citronmeliss
½ kruka
Florsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Mixa kexen till smulor i en matberedare och blanda med smör och kardemumma.
  • Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Dela jordgubbar och skiva rabarber.
  • Blanda jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull och låt sjuda ca 20 min till en fast kompott, låt kallna.
  • Blanda färskost, socker, ägg, äggulor och vaniljpulver till en jämn smet. Vänd ner den kalla kompotten i smeten och klicka ner i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  • Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar ytterligare ca 30 min. Låt kallna.
  • Dela jordgubbarna på hälften och fördela på cheesecaken.
  • Avsluta med plockade blad av citronmeliss och pudra ev över florsocker.
Klart!

Skär med en kniv runt kanten på kakan direkt när den kommer ut från ugnen så minskar risken att den spricker.

Näringsvärden, per bit

Energi:

425 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/cheesecake-med-jordgubbar-och-rabarber/