Chokladkolabar

Chokladkolabar

60+ min
Spröda och lättgjorda kolabars med chokladtopping som smälter i munnen. Varför köpa när du enkelt kan fixa dem själv!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladkolabar/

Gör så här

Mördegsbotten
  • Värm ugnen till 175°.
  • Skär det kalla smöret i kuber och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord ugnsform (ca 20x30).
  • Tryck ut degen i en smord ugnsform (ca 20x30). Enklast är att använda en engångsform i aluminium.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna.
Smörkola
  • Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka upp och rör tills sockret har löst sig.
  • Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på ca 123°.
  • Häll smeten i formen, över den avsvalnade mördegskakan. Låt kolan svalna helt i rumstemperatur.
  • Skär kolakakan i stänger och ställ dem i frysen ca 10 min.
Topping
  • Smält chokladen i vattenbad. Lägg barsen på ett galler med bakplåtspapper under.
  • Ringa eller häll över chokladen. Låt chokladen rinna av och toppa ev med lite flingsalt.
Klart!

Kulprov: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska vara fast till hård.

Kolan kan smaksättas och toppas på många olika sätt t ex med saffran, apelsinskal, lakritspulver, kokosflingor eller hackade nötter.

Energi:

331 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 23 g

Ingredienser

Mördegsbotten
150 g
Strösocker
½ dl
Vetemjöl
4 dl
Smörkola:
175 g
3 dl
Strösocker
2 dl
Ljus sirap
½ dl
Topping
Mjölkchoklad
200 g
Flingsalt