Dillsmörsås

45 min
Dillsmörsås

Rätter med lamm och fisk blir extra goda med denna vackert gröna emulsionssås som får smak av både färsk dill och dillfrön.

Ingredienser

Reduktion:

Hackad schalottenlök
1
Vatten
½ dl
Vitvinsvinäger
½ dl
Vitpepparkorn
5
Dillfrön
1 msk
Äggulor
3

Gör så här

  • Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Värm det smöret till ca 60°. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.

Utan vattenbad:

  • Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Dra av kastrullen från värmen. Tillsätt försiktigt dillsmöret under ständig vispning.
  • När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaka av med salt.

Med vattenbad:

  • Häll reduktionen och äggulorna i en bunke.
  • Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Ta bort bunken från vattenbadet. Tillsätt försiktigt dillsmöret under ständig vispning.
  • När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaka av med salt.
Klart!

Näringsvärden, per recept

Energi:

2485 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 11 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 267 g
https://www.arla.se/recept/dillsmorsas/